Holtomiglan, holtodiglan? Na ne röhögtess…

06 jan Holtomiglan, holtodiglan? Na ne röhögtess…

Holtomiglan, holtodiglan

Bár az oltár előtt még mind egybehangzóan és határozottan állítjuk, az élet a valóságban gyakorta nem ennyire pátoszos. Kérdés, hogy kinek mikor telik be az a bizonyos pohár.

Nekem kicsit több mint 5 év jutott, mire egy szilveszter délután egy másfél éves gyermekkel a kezemben annyit mondtam a férjemnek: az éjféli pezsgőt már nem együtt isszuk meg, ugye tudod. Nem csodálkozom, ha most felszisszensz, sajnálattal sóhajtasz egyet, vagy esetleg ítélkezel, kaptam ebből mindből bőven annak idején és különben is, mindez ma már történelem.

Oké, lehet, hogy a komoly 5 évvel nem kéne itt büszkélkedni, de ami miatt ezt megosztottam most veled, hogy lásd, az én történetem is abszolút belepasszol napjaink búskomor és reményvesztett valóságába.

 • Tudtad, hogy a házasságok 56,2 százaléka válással végződik? Hogy ma Magyarországon minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától?
 • Na persze, majd pont én leszek a szerencsés kivétel, gondolhatnád…

És valóban, ha csupán a szerencsére vagy - ahogy sokan büszkén hangoztatják - a sorsra akarnád bízni a párkapcsolatod, vagy a házasságod kimenetelét, akkor akár pénzfeldobással is dönthetnél róla.

More...

 • De hogy lehet, hogy nagyszüleinknek még esze ágában sem volt elválni? Mit csinálunk mi rosszul?

Tévedés, azt hinni, hogy régen tovább tartott az „együtt leszünk jóban-rosszban” érzés, sok házasság hajdan sem azért tartott a sírig, mert annyira jó volt, hanem mert a nőnek nem volt lehetősége kilépni belőle.

Tény viszont az is, hogy napjainkban a fogyasztói társadalom mindennapjait élve hajlamosak vagyunk azonnal lecserélni, ami már nem olyan, mint régen, holott hatékony, szeretetteljes, tudatos kommunikációval azok a kapcsolataink is felvirágoztathatók lennének, amelyeket épp nehezen élünk meg.

Bizony melós dolog a boldog párkapcsolat

A jó kapcsolatért tenni kell, ezt sokszor halljuk. De mégis, mintha hajlamosak lennénk elfelejteni ezt, mintha azt hinnénk, ez nekünk jár és miután megszereztük, nincs is további teendőnk, mint élvezni a társas együttlétet. Amikor pedig az idő már közénk véste az árkokat, nehéz, vagy éppen lehetetlen azokat betapasztani.

Holtomiglan, holtodiglan

A legjobb és legegyszerűbb nyilván az lenne, ha mindenki tökéletes lenne, és egy tökéletes világban sok tökéletes ember élne együtt boldogságban szíve választottjával élete végéig … egészen addig, míg fel nem tűnik a stáblista.

 • Pedig nincs semmi baj a tökéletlenséggel. Sőt,  a magunk  és  mások  tökéletlenségeinek összehangolása sokkal közelebb visz a tökéletességhez, mint azt várni, hogy a másikban készen kapjuk a tökéletest.

Ha a szeretet megvan, elengedhetetlenül fontos, hogy megismerjük és elfogadjuk a másik ember tökéletlenségét, megértsük legalapvetőbb működését, gondolkodását és hitrendszerét. Ha képesek vagyunk nyitott szívvel fordulni mások felé, akkor olyan kincseket is felfedezhetünk, amelyekről esetleg ők maguk sem tudták, hogy a birtokában vannak.

Ha őszinte szeretettel fordulunk a társunk felé, akkor igazi támasza lehetünk azon az úton, ahol felfedezheti és beteljesítheti rejtett képességeit és lehetőségeit – írja Viktor Frankl, osztrák pszichiáter és neurológus a Mégis mondj igent az életre! című könyvében.

 • - Drágám, hétvégén nincsenek itthon a gyerekek. Úgy vágyom egy romantikus hétvégére!
  - Ez az! Végre kis sem szállunk egész nap az ágyból!
  - Azt mondtam, hogy romantikus, nem erotikus. Érted, ro-man-ti-kus!
  - Miért az nem ugyanaz???
  - Tudod is te, mi az a romantika…

De tényleg, mi az, hogy romantika? Ami neked romantikus, az vajon a másiknak is az?

Pedig alapvetően valamennyien gondolatolvasók vagyunk, vagy legalábbis képesek lennénk letapogatni a velünk kontaktusba kerülő ember hangulati-érzelmi hullámzásait, méghozzá minél magasabb a társas intelligenciánk, annál ügyesebben – véli Vekerdy Tamás, pszichológus, aki szinte minden interjújában elmondja:

 • „Az ember sokféle intelligenciával rendelkezik,  ám a magyar iskola ebből  csak kettőre kíváncsi: a nyelvire és a logikai-matematikaira. Pedig a világban való boldogulásunkhoz és a kiegyensúlyozott élethez sokszor nagyobb szükségünk van a többire, különösen a személyes (vagy érzelmi) és a társas intelligenciára.”

Arra "hajlik" az élet, amerre a figyelmed

Az egyik jelentős, pszichológiai alapokon nyugvó személyiségtipizálási modell (enneagram) szerint mivel az emberek figyelmét két fő érzelem - a vágy, illetve annak elérése és a félelem - irányítja, ezért a mindennapjainkban e szűrőn keresztül észleljük, érzékeljük a világot. de minden ember a korábbi traumái vagy az életében megélt legjobb élményei hatására más gondolatokat társít a vágy érzéséhez, illetve a félelem érzéséhez.

Van olyan ember, akit az a vágy vezérel, hogy helyesen éljen, tökéletesítse önmagát és az őt körülvevő világot. Mást a szeretet motivál, hogy érezze, szeretik őt, szükség van rá. Vannak siker vezérelt emberek és vannak, akik tudatosan, vagy tudat alatt mindig az élet értelmét keresik és arra, vágynak, hogy megértsék őket mások. Az emberek egy része mindent tudni és megismerni akar, ők azok, akik nem nyugszanak, míg ki nem guglizzák a kérdésre a választ. Mások számára a tekintély megszerzése mindennél fontosabb, akik végsőkig küzdenek az igazukért és az elismerésért. Megint mást az a vágy vezérel, hogy minél élvezetesebb legyen számára a világ, ők az igazi életművészek. No és persze vannak a világmegváltók, akik fő vágya, hogy hatással lehessenek a világra, megint mások számára pedig a harmónia megteremtése és fenntartása a fő belső hajtóerő.

Nem vagyunk egyformák. Ami neked fekete, az a másiknak szürke és annak is van vagy 50 árnyalata…

Képzelj el egy olyan családi vitát, ahol egy tekintély és egy szeretet vezérelt ember vitatkozik. Vagy egy olyan karácsonyi készülődést ahol a harmónia iránti vágy összecsap a hedonizmussal…

Lehet, hogy éppen az, amit annyira szeretünk a párunkban - mondjuk, hogy férfias, határozott, céltudatos - okozza a legtöbb konfliktust is kettőnk között, például az, hogy mindig övé az utolsó szó.

 • „Amennyire zsémbesen kelek reggelente, a vőlegényem olyannyira vidáman. Szó szerint, reggel 6-kor úgy kel ki az ágyból, hogy „istenem, de szeretem a reggeleket!” Én ezt egyáltalán nem találom viccesnek, egészen addig, míg vissza nem gondolok rá délután.”
 • „A feleségem szíve aranyból van, olyan dolgokon képes sírni, amiket én fel nem foghatok. Amikor  a  Good Will Huntingot nézte,  már az első percekben hallottam a hüppögését. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj? Mire ő, miközben a könnyek folytak végig az arcán: „Olyan hihetetlenül jó matekból!”
 • „Jó darabig nem értettem, miért van a mikrónk két másodpercre állítva. Aztán rájöttem, hogy a férjem nem akar felébreszteni, amikor megmelegíti a reggelijét, ezért leállítja, mielőtt csengetne.”

gyűjtés Rachel Griffin amerikai regényíró Twitter oldaláról


Számtalan dolog idegesíthet minket partnerünkben, ilyenkor lehet, hogy ő tényleg okot ad rá, de sokkal gyakrabban előfordul, hogy saját rögzült érzelmi reakcióink miatt ugyanaz a dolog, ami a másik számára természetes, számunkra érthetetlen, dühítő, vagy egyenesen taszító. 

Ha viszont megismerjük, megértjük, hogy melyek azok a vágyak és félelmek, amelyek a jelenben irányítják figyelmünket és ezáltal cselekedeteinket, érzelmi reakcióinkat, illetve ugyanez hogyan működik a párunknál, akkor sokkal jobban kezelni tudjuk a konfliktusokat és stresszhelyzeteket nem csak párkapcsolatunk-ban, de minden emberi kapcsolatunkban, a munkában, a mindennapi életben.


Holtomiglan, holtodiglan

Sose felejtem el, mikor egyszer régen egy ismerősöm nagyszüleinél jártunk vendégségben, akik már 70-es éveikben jártak, sok-sok éve együtt éltek jóban-rosszban, de most is, mint mindig, ment egymás között az adok-kapok, igaz legtöbbször inkább viccesen.

 • Éppen a mamán volt a sor, aki fennhangon osztotta a papát:
    -  És azt is úgy utálom benne, hogy éjszakánként többször kijár a Wc-re, de az még hagyján, hogy kijár, de minden alkalommal, mikor elmegy az ágyam mellett, megszorítja a lábfejemet. A frász kitör ilyenkor!
  Papa csak hümmögött egy ideig, majd megszólalt:
    -  Jól van na, csak ellenőrzöm, hogy élsz-e még, megnyugtat, ha érzem, hogy meleg a lábad.

Vajon tudunk-e haragudni a másik rossz szokásaira akkor is, ha megértjük, milyen belső hajtóerő készteti rá? Vajon nem lenne sokkal könnyebb az életünk, ha tudnánk, a másik embert pontosan milyen belső, mélyen rögzült vágyak és félelmek irányítják, mire vágyik és mit vár tőled, vagy a párkapcsolatotoktól?

Nekem Gabi és Gyula enneagram tréningje sokat segített, hogy a mindennapokban tudatosan keressem a másik emberben azt a bizonyos hajtóerőt és megértőbb legyek a tökéletlenséggel szemben, még akár a magaméval is, bár talán ez volt számomra a legnehezebb. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan működik ez a valóságban, hogy ez nem csak afféle humbug, pszichológiai mese, gyere el te is az idei év legnagyobb enneagram rendezvényére, ahol 9 eltérő személyiségtípus, ráadásul 9 híres magyar férfi vall arról, hogyan gondolkodik a párkapcsolatról, mire vágyik igazán.

Mi kell a nőnek?

A lényeg itt nem azon lesz, hogyan csajozik Ganxsta Zolee, vagy miként hódítja a nőket Fenyő Iván, esetleg húséges volt-e mindig párjához Hajas László. Ahogy hallgatod történeteiket akaratlanul is azonosulni fogsz valamelyik karakterrel, míg egy másik szavai esetleg olyasvalakire emlékeztetnek majd, akivel soha nem értettétek meg egymást.

A rendezvény célja, hogy az eltérő enneagram karakterek szemszögéből vizsgáljuk a boldogság, a vágy és a félelmek jelentését, lássuk a karakterekben rejlő különbségeket és megértsük azok hatását a szerelemben, a párkapcsolatok működésében.

Ez a megtapasztalás hidd el, sorsfordító lesz.

Ne feledd, emberi kapcsolataink alapvetően határozzák meg életminőségünket, a konfliktusokkal terhelt, mérgező kapcsolataink bizonyítottan megbetegítenek minket, míg harmonikus együttléteink erősítik szervezetünket.

Tovább akarunk élni? Tanuljunk meg jól szeretni!

A rendezvényről itt olvashatsz bővebben: http://emberikapcsolatok.hu/mikellanonek/Watch Dragon ball super

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás